Szakgimnáziumi képzés

Szakgimnázium
A 2016/2017 –es tanévtől a régi típusú 4 évfolyamos szakközépiskolát szakgimnáziumnak nevezzük, ahol négy év alatt általános műveltséget adó közismereti tantárgyakat és az ágazati képzéshez tartozó szakmai tantárgyakat tanulnak a diákok. Érettségizni kötelező 4 közismereti tantárgyból (magyar, matematika, történelem, idegen nyelv) és az ágazati szakmai tantárgyakból. Így az érettségivel bizonyos munkaterületek betöltésére alkalmas rész-szakképesítést szereznek a tanulók.
Iskolánkban két ágazati képzés zajlik.
Egészségügyi szakgimnázium 4 év során a közismereti tantárgyak mellett szakmai alapozó ismereteket szereznek a tanulók minimum heti 10 órában. Az elméleti ismereteket gyakorlati órákon, kórházi gyakorlatokon hasznosítják. Megismerkednek az egészségügyi munkára vonatkozó biztonsági előírásokkal, dokumentációvezetés szabályaival, megtanulják és gyakorolják a csecsemőgondozás, elsősegélynyújtás alapjait, jártasságot szereznek pszichológiából, pedagógiából, amit a betegekkel való foglalkozás során hatékonyan tudnak alkalmazni.
A képzés során kötelező évközi és év végi összefüggő gyakorlat biztosítja a szakmai ismeretek gyakorlati kompetenciájának kibontakozását. Az oktatás kiválóan felszerelt szaktantermekben zajlik.
Az érettségi vizsgával OKJ- s bizonyítványt, rész-szakképesítést szereznek, melynek száma és megnevezése: 52 720 01általános ápolási és egészségügyi asszisztens.
Magasabb szakmai végzettség eléréstbiztosítjuk a tanulók számára azzal, hogy plusz 1 év során csak szakmai tantárgyak elméleti, gyakorlati oktatása zajlik. Így 5 év alatt 2 szakmát tudnak elsajátítani. A második OKJ-s bizonyítványszáma és megnevezése: 54723 02 gyakorló ápoló szakképesítés. A nálunk megszerzett képesítésekkel az egészségügy bármely területén el lehet helyezkedni: orvosi rendelőben, kórházi, klinikai munkaterületen.

Turisztikai szakgimnázium iskolánk turisztikai szakképzése a gazdaság egy olyan területére képez szakembereket, amely Magyarországnak és a Zemplén régiónak is kiemelt ágazata. Mind az érettségivel szerezhető rész-szakképesítés (szállodai recepciós), mind a ráépülő OKJ-s végzettség (turisztikai szervező, értékesítő vagy idegenvezető) számos elhelyezkedési lehetőséget nyújt diákjaink számára: szállodákban és egyéb szálláshelyeken, utazási irodákban, múzeumokban, turisztikai centrumokban és létesítményekben, önkormányzatoknál, szabadfoglalkozású idegenvezetőként, Tourinform irodákban. De nem csak Magyarországon, hanem külföldön is akár, pl. telepített idegenvezetőként.
A 4 év alapképzésen a közismereti tárgyakon kívül nagy hangsúlyt fektetünk az idegen nyelvek tanulására (két idegen nyelv kötelező), valamint a szakmai tantárgyakra: marketing, idegenforgalmi földrajz, szakmai kommunikáció, szállodai ismeretek, gasztronómia, vendéglátás, turisztikai ismeretek, melyeket nem csak elméletben sajátítanak el diákjaink, hanem a gyakorlat is fontos szerepet kap évközi és nyári szakmai gyakorlatok formájában, valamint az iskolánk által szervezett kirándulásokon.
Az érettségivel tanulóink nem csak egy rész-szakképesítést tudhatnak magukénak, hanem általános intelligenciájuk, kreativitásuk és egyéb, az életben fontos és hasznosítható kompetenciájuk is magasabb az átlagosnál: jártasságot szereznek az emberekkel való kommunikációban, fejlődik a problémamegoldó képességük, nyelvtudást (nyelvvizsgát) szereznek, tisztában lesznek a gazdaságban zajló alapfolyamatokkal, mely mindenképp többletet jelent egy normál érettségihez képest. Ezután pedig +1 év alatt OKJ- szakképesítést szerezhetnek: idegenvezető vagy turisztikai szervező, értékesítő, azaz 5 év alatt két piacképes szakmát is.

A logisztikai technikumi osztályba jelentkező tanulók az 54 841 13 OKJ számú logisztikai technikus szakképesítésen belül logisztikai és szállítmányozási vagy vasúti árufuvarozási ügyintéző szakképesítést szerezhetnek.

A postai üzleti ügyintéző technikumi osztályba jelentkező tanulók az 54 841 09 OKJ számú postai üzleti ügyintéző szakképesítést szerezhetnek.